WOK JEDI

Izbira voka
Tradicionalno je vok popolnoma zaobljen, narejen iz tolčenega železa in ima dve ročki. Dandanes je izbira vokov zelo pestra, saj lahko na policah trgovin najdemo voke iz litega železaoplemenitenega jekla s premazom proti prijemanju, aluminija ali aluminijeve litine, teflonabakra 
Za vsakdanjo uporabo v kuhinji na plinskem štedilniku je najprimernejši tanek, železen vok z zaobljenim dnom, ki se hitro segreje in je še zlasti primeren za praženje. Za uporabo na steklokeramični plošči raje izberemo takega z ravnim dnom. Težji voki iz litega železa so primernejši za dušenje. So zelo stabilni, vsake toliko časa pa jih moramo naoljiti, da ne začnejo rjaveti. Za začetnike so morda  še najbolj primerni voki iz aluminijeve litine, oplemenitenega jekla s premazom proti prijemanju ali teflona, vendar slednji ne zdržijo visokih temperatur.

Pred začetkom kuhanja, si pripravimo vse sestavine, ki jih narežemo na poljubne, a čimbolj enakomerno velike koščke.
Pred začetkom kuhanja, si pripravimo vse sestavine, ki jih narežemo na poljubne, a čimbolj enakomerno velike koščke. FOTO: iStockphoto

Priprava jedi v voku
Pri pripravi jedi v voku je pomembna hitrost, zato je zelo pomembno, da si vse sestavine predhodno pripravimo. Pomembno je tudi, da vok pred začetkom priprave dobro segrejemo. Najbolje je, da pri pripravi jedi v voku upoštevate te nasvete:
1. Meso ali ribo zrežemo na koščke in po potrebi mariniramo. Zelenjavo narežemo na tanjše ali debelejše rezine, palčke ali rezance. Bolj kot je zelenjava trda, tanjše naj bodo rezine. Držimo se tudi pravila, da tiste sestavine, ki se kuhajo dlje, narežemo na manjše koščke, da bodo hitreje pripravljene. Zelenjavo z daljšim časom kuhanja (npr. stročji fižol, brokoli) lahko predhodno 1 do 3 minute blanširamo v vreli vodi.

Ko obvladamo osnove, je priprava jedi v voku hitra, zabavna in enostavna.
Ko obvladamo osnove, je priprava jedi v voku hitra, zabavna in enostavna. FOTO: iStockphoto

2. Vok dobro segrejemo. Prazen vok postavimo na ogenj ali kuhalno ploščo, segreto na najvišjo stopnjo. Kako dobro je vok segret, lahko preverimo tako, da v vok spustimo 2 do 3 kapljice vode – če zacvrčijo in izhlapijo, ima vok pravo temperaturo.
3. V vročem voku dobro segrejemo olje. Za pripravo jedi v voku je potrebna zelo majhna količina maščobe, ravno toliko, da pokrije dno. Najbolje je, da uporabljamo olja brez okusa, ki vzdržijo visoke temperature (arašidovo, sojino, sončnično olje …).
4. Sestavine dodajamo v vok postopoma. Najprej damo v vok tiste sestavine, ki potrebujejo dalj časa za kuhanje, nazadnje pa tiste, ki so hitro pripravljene. Sestavine nenehno mešamo, da se nam ne prismodijo. Azijci popraženo meso, koščke ribe ali zelenjavno potisnejo ob obod, da lahko mirno mešajo naprej pravkar dodane sestavine. Če nam to dela težave, lahko popražene sestavine enostavno preložimo v posebno skodelico in pozneje vrnemo v vok.
5. Najboljša za mešanje je lopatka z zaobljenim robom, s katero lahko sestavine tudi obrnemo.
6. Vedno imejmo pri sebi skodelico vode ali juhe, saj tako hitro preprečimo, da se bo zelenjava prismodila ali zažgala.

Odlična ideja za hitro pripravljeno kosilo - marinirani koščki piščanca s papriko in arašidi.
Odlična ideja za hitro pripravljeno kosilo – marinirani koščki piščanca s papriko in arašidi. FOTO: iStockphoto

Jedi iz voka
V voku lahko iz različnega mesa, rib, morskih sadežev in/ali zelenjave pripravimo nešteto jedi. Ponujamo vam nekaj okusnih predlogov:
► goveji chop suey,
► rezanci z govedino in brokolijem,
► bulgogi,
► sladko-kisla svinjina,
► svinjina z gobami,
► piščanec chow mein,
► piščanec z arašidi,
► zelenjava s piščančjim mesom,
► pražen riž po kitajsko,
► chop suey,
► jajca foo young,
► popražen tofu z brokolijem.

VIR: https://okusno.je/kuhinje-sveta/azijske-kuhinje/jedi-iz-voka.html

VIR: klikni na sliko

VIR: klikni na sliko

Ta vnos je bil objavljen v KULINARIKA. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja