![]() | Sestavine za: 6-8 oseb 500 g govejih kosti 1 kg govejega mesa 300 g jušne zelenjave (korenje, korenina peteršilja, zelena, por, koleraba…) 1 čebula sol 4 zrna popra 1 šopek peteršilja (ali drobnjaka) 3 l vode Čas priprave: 20 minut Čas od začetka do konca: 2-3 ure |
Priprava
V hladno vodo denite meso in kosti ter zavrite. Medtem očistite zelenjavo. Čebulo prerežite na polovico in na električni plošči ali v ponvi brez dodane maščobe opecite. Zelenjavo, čebulo in vse ostale sestavine (razen peteršilja) dodajte v juho po približno eni uri. Juho solite in počasi kuhajte še eno do dve uri.
Iz kuhane juhe poberite meso in kosti in jo pustite stati 10 minut, da se umiri in zbistri. Nato jo precedite skozi cedilo ali krpo. Juho postrezite vročo s priljubljeno zakuho, lahko tudi z narezanim mesom. Sesekljan peteršilj ali drobnjak postrezite zraven.
Namigi
Ves čas kuhanja naj juha komaj opazno vre.
V juho lahko dodate začimbe kot so: česen, majaron, timijan, luštrek, lovor, zelenje zelene, muškatni orešček, muškatni cvet, žafran, paradižnik, klinčke … Različni recepti, različne kuharice, različne začimbe.
Kuhano juho izboljšajte z žlico konjaka.
Kuhano juho razmastite tako, da jo čez noč ohladite v hladilniku. Maščoba bo priplavala na vrh in se strdila, tako da jo boste z lahkoto pobrali iz juhe.
Meso bo bolj sočno, če ga boste dodali v vrelo vodo. A v tem primeru bo juha manj intenzivnega okusa.
VIR: https://www.kuharija.si/content/goveja-juha-2

VIR: klikni na sliko

VIR: klikni na sliko

VIR: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/klasike-z-yasko-najboljsa-goveja-juha

VIR: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/domaca-goveja-juha-po-receptu-alme-rekic

VIR: https://www.aninakuhinja.si/recepti/goveja-juha-iz-ekonom-lonca/